«Європейське містечко» в Харкові

25 травня в Центральному парку культури і відпочинку імені Горького з нагоди святкування Дня Європи на Харківщині відбулося урочисте відкриття «Європейського містечка». У заході взяли участь директор Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Сергій Авершин, заступник директора Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Денис Ткачов, Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Ян Гранат.

Денис Ткачов від імені голови ОДА Михайла Добкіна привітав усіх присутніх з Днем Європи. «Харківщина традиційно вже одинадцятий рік святкує День Європи. Цим ми щоразу показуємо, що ми європейська країна, що Харківщина - це регіон, який орієнтується на європейські стандарти життя, який орієнтується на європейську культуру і традиції », - сказав він.

Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Ян Гранат, в свою чергу, побажав Україні якнайшвидше увійти до Євросоюзу. «День Європи - це день толерантності, прав людини та інтеграції. Україна дуже активно співпрацює з організаціями, є членом багатьох європейських організацій, знаходиться в процесі інтеграції. Якщо говорити про те, що в майбутньому буде якийсь день, присвячений Україні, то я б хотів, щоб це був день не тільки підписання Україною договору асоціацію з Євросоюзом, а й членства України в Євросоюзі », - зазначив Ян Гранат.

Відкриттю «Європейського містечка» передував парад представників 51 євроклубу Харківщини. Гості «Європейського містечка» оглянули павільйони євроклубів, познайомилися з презентаціями національних спільнот: Харківського товариства польської культури, Харківського міського товариства греків «Геліос», культурно-просвітницького центру «Будинок Нюрнберга», Французького інституту в Харкові та ін.

Павільйон Харківського товариства польської культури привертав особливу увагу, він був названий самим яскравим і інформативним. Юнаки та дівчата в польських національних костюмах, члени суспільства, розповідали відвідувачам «Європейського містечка» про визначні пам'ятки Польщі, про те де можна вивчити польську мову і отримати вищу освіту в Польщі. Вони активно пропонували навчальну та туристичну літературу, провели квест на знання польської культури і традицій, а також пригощали всіх бажаючих солодощами.

В рамках святкування Дня Європи на майданчику парку «Дикий Захід» для старшокласників відбувся квест на європейську тематику. А маленьким гостям свята на дитячому майданчику Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Ян Гранат і співробітники Генконсульства розповіли «європейську казку». Казка озвучувалася польською, українською та російською мовами.

В ході свята для всіх гостей також була організована концертна програма «Подорож по Європі», на якій бурхливі оплески викликав виступ члена Харківського товариства польської культури Ярослава Шемета.

Елена Муравьева

Переклад Ілона Шубіна